劉 晨

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ポリシーレポート
著者:
Joseph Edward Alegado
Jose Miguel Aliño
Stephen Cheuk Fai Chow
Ma. Brida Lea Diola
Lea Gurrero
Von Hernandez
Yuichi Ishimura
Effie Kim
Doun Moon
Mitsu Okuno
Gemma Pelogio
Peixun Pey
Tiara Samson
Satyarupa Shekhar Swain
Maria Antonia Tanchuling,
Vu Duc Canh

Plastic is ubiquitous: we use it for life-saving medical devices, clothing, toys and cosmetics; we use it in agriculture and industry. But we also know the growing risk of plastic waste in the environment, landfills and the oceans. 

For example, the amount of plastic that some fulmars accumulate in their stomachs during their lives is...

政策プロセスへの提言

The Institute for Global Environmental Strategies (IGES) has developed the following key messages to share at the Asia Pacific Forum on Sustainable Development (APFSD 2021). The messages are organized around six APFSD 2021 agenda items, and outline how policymakers can preserve a harmonious relationship between nature and humanity in the COVID-19...

プロシーディングス
The 7th 3R International Scientific Conference on Material Cycles and Waste Management (3RINCs) 11,15-19 March 2021, online
著者:

The COVID-19 outbreak has posed significant challenges for waste management, waste recycling and the circular economy around the world. This waste is not only medical and infectious waste but also general waste such as food waste and plastic waste (UNEP, 2020). Challenges include changes in lifestyle, consumption habits, blocked supply chains...

査読付論文
Waste Management 121 (2021) 422-431.所収
著者:
Trung Thang Nguyen
Yujiro Ishimura

Marine plastic litter, mostly comprising single-use plastics, has been recognised as one of the world’s
most urgent environmental concerns, and Vietnam has been ranked as one of the top five countries polluting
the ocean with plastic waste. This paper examines Hanoi as a case study on single-use plastic by
households, investigating the daily...

査読付論文
Sustainability 2020, 12, 6565: http://dx.doi.org/10.3390/su12166565所収
著者:
Trung Thang Nguyen

The issue of food waste, especially in developing economies, is a puzzle. Hanoi was selected
as a case study to examine the current situation of food waste generated by consumers through daily
habits/practices and to evaluate options for preventing and reducing food waste at the policy level
through a literature/policy review and interview-style...

プロシーディングス
環境科学会2020年会講演要旨集 55,2020年9月19-20日. オンライン開催

気候変動や生物多様性とともに、資源効率性・循環経済が、国際的な環境課題として主流となりつつある。SDGs指標においても国内物質消費(DMC)、資源生産性(GDP/DMC)、リサイクル率・量(目標12)が挙げられているが、リサイクル率については、廃棄物の定義や算出方法の差異が課題として指摘されることが多い。本稿では、国際的に日本の値が比較的低いと議論されている都市廃棄物(Municipal solid waste: MSW)のリサイクル率を取り上げ、欧州連合(EU)との比較を行った。加えて、循環経済政策の改善を進めているアジア各国のリサイクル率の事例も考慮に入れ、国際比較可能性についても検証を行った。

プロシーディングス
環境科学会2020年会講演要旨集 53,2020年9月19-20日. オンライン開催
著者:

世界の食料の3分の1が廃棄されている。国連加盟国によって採択されたSDG 12.3では、食品ロス(food waste; 廃棄または再利用するために食物サプライチェーンから取り除かれた食物及び食物の食べられない部分)削減の目標として、「2030年までに小売・消費レベルにおける世界全体の一人当たりの食料の廃棄を半減させ、 収穫後損失などの生産・サプライチェーンにおける食品ロスを減少させる」 ことが定められた。先進国における食品ロスの発生は半分以上が消費段階にあることが確認され、消費者から発生する食品ロスに関する研究は増加している。一方、アジアの新興都市では急速な都市化、中間層の急増、食生活の欧米化、近代的小売普及などの要因は、食品ロスの発生に大きく影響を与えるが...

政策プロセスへの提言

This Composting Guideline was prepared by the researchers from the National Institute for Environmental Studies (NIES) and the Institute for Global Environmental Strategies (IGES) focusing on the introduction of composting projects based on source separation of organic waste and aerobic fermentation at plants for Municipal Solid Waste (MSW)...

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