



Concept note for the side event at HLPF 2024

How are multi-stakeholder platforms for SDGs involved in the follow-up and review process at national level including the Voluntary National Review process?

Date and Time: From 13:15 to 14:30 on July 17 2024

Venue: Conference Room B, United Nations Headquarters (in-person only)

Organizers: The Ministry of Foreign Affairs of Japan and the Institute for Global Environmental

Strategies (IGES)

Background:

The Political Declaration of the SDG Summit clearly states that the High-Level Political Forum (HLPF) will help "to further strengthen the follow-up and review of the implementation of the 2030 Agenda". Indeed, achieving the SDGs requires robust follow-up and review (FUR) processes that boost accountability, empower different stakeholders, and connect disparate voices involved in SDG implementation. Thus, revitalizing multi-stakeholder platforms is essential to ensuring that FUR leads to the transformations required to achieve the SDGs. In fact, it is arguably this promise that has led many countries to create multi-stakeholder SDG platforms. However, just as there been a growing emergence of these platforms, there have also been increasing questions about their effectiveness.

This side event will convene representatives of multi-stakeholder platforms from across regions to explore how these platforms have bolstered FUR and how they can further amplify their impacts on this and other SDG processes. Additionally, the session will examine the evolving role of these representatives over time as they engage in the FUR process. The overall objective of this side event is to foster knowledge exchange among multi-stakeholder platforms to enhance their influence on national-level FUR processes and on the stakeholders involved. Moreover, the session intends to provide insights for countries and stakeholders contemplating the establishment of similar platforms.

Program:

MC: Mustafa Moinuddin, Fellow, Institute for Global Environmental Strategies (IGES)

Time 13:15 – 13:20	5 min	Agenda Opening remarks	Speaker KUSAKABE Hideki, Deputy Director- General / Deputy Assistant Minister, Ministry of Foreign Affairs of Japan
13:20 – 13:32	12 min	Framing presentation including Japanese case	AMANUMA Nobue, Fellow, IGES
13:32 – 13:39	7 min	Presentation	Carlos Applewhaite, Development Analyst, Sustainable Development Goals Secretariat, Planning Institute of Jamaica
13:39 – 13:46	7 min	Presentation by Finland	Eeva Furman, Secretary General, Finnish National Commission on Sustainable Development
13:46 – 13:53	7 min	Presentation by Germany	Myriam Rapior, Member of German Council for Sustainable Development (RNE) and Vice President of German Federation for the Environment and Nature Conservation (BUND) – Friends of the Earth Germany
13:53 – 14:00	7 min	Presentation by Asia Pacific Regional CSO Engagement Mechanism	Robie Halip, member of Indigenous Peoples Major Group and Asia Pacific Regional CSO Engagement Mechanism
14:00 – 14:20	20 min	Discussion Q&A	Gabriela Suarez Buitron, Executive Director, FARO (discussant) Lynn Wagner, Senior Director, International Institute for Sustainable Development (IISD) (discussant) Facilitated by Nobue Amanuma, IGES
14:20 – 14:25	5 min	Final comments	All speakers
14:25 – 14:30	5 min	Concluding remarks	KOJIMA Takumi, Assistant Director, Global Issues Cooperation Division, International Cooperation Bureau, Ministry of Foreign Affairs