





## **Regional-CES National Workshop in Thailand**

# - Promoting Regional Circulating and Ecological Sphere (Regional-CES): Concept for Resilient and Sustainable Communities in Thailand

20-21 October 2022 Starting Time: / 10:00 (Thailand) / 12:00 (Japan) Venue: B-108, AIT Conference Centre, Thailand Auditorium

#### **Background**

The concept of "Regional Circulating and Ecological Sphere (Regional-CES)" is a new initiative launched by the Ministry of the Environment Japan to build a self-reliant and decentralized society that utilizes various sustainable resources while exchanging various urban and rural resources. Regional-CES is based on an integrated policy approach that incorporates concepts of a low-carbon society, resource circulation, and living in harmony with nature. It aims to advance transformative actions at regional, national, and local levels through cross-sectoral arrangements and strategies. Centering on the SDGs and targeting to provide a concrete vision of integrated and indivisible approaches covering economic, social, and environmental dimensions, it hopes to contribute to the understanding of interlinkages and synergies at the local scales. For this scoping session, we introduce the APN-KRC Regional-CES Scoping Project which endeavors to assess the potential of uncovering Regional-CES practices in Southeast Asia and come up with a baseline understanding of the knowledge clusters, trends, gaps, as well as opportunities and potentials of applying Regional-CES. The expected outcome of the Scoping Project will be based on the following objectives:

- (1) examine the Regional-CES concept and its applicability in the country context;
- (2) improve the Regional-CES framework based on Thailand's situation and realities on the ground; and
- (3) identify potential entry points by which some elements of the framework can be integrated into the Thailand setting.

This workshop will gather local, sub-national and national-level policymakers, decision-makers, practitioners and private sector representatives and will familiarize them with the prospects of Regional-CES in integrating issues of climate change and the circular and ecological economy and in scoping activities and interventions that address these issues simultaneously. It is also aimed at co-developing development plans and priorities that incorporate and adapt key elements of the Regional-CES framework shaped by the context of specific local needs, priorities, and opportunities.







## **Regional-CES National Workshop in Thailand**

- Promoting Regional Circulating and Ecological Sphere (Regional-CES)

## **Concept for Resilient and Sustainable Communities in Thailand**

20-21 October 2022

[Day 1] (10:00~16:45) 09:30-10:00

Registration

Key activities: Welcoming participants		
10:00-10:30	Plenary: Opening Session	
Key activities: Opening remarks		
10:00-10:05	<b>Opening remark:</b> Dr. Indrajit Pal, Associate Professor and Chair, Disaster Preparedness,	
(5 min)	Mitigation and Management (DPMM), Asian Institute of Technology (AIT)	
10:05-10:10	Opening remark: Mr. Yasuo Takahashi, Executive Director, Institute for Global	
(5 min)	Environmental Strategies (IGES) [Online]	
10:10-10:15	Message by Guest of Honor: Prof. Kazuo Yamamoto, President, AIT	
(5 min)		
10:15-10:20	Message by Guest of Honor: Dr. Monthip Sriratana, Senior Adviser, National Research	
(5 min)	Council of Thailand and APN National Focal Point for Thailand	
10:20-10:30	Group Photo	

10:30-12:00	Plenary: Introduction Session
Key activities: I	Introduction of the key Regional-CES concept and the key objectives and expected outcomes
of the worksho	p, and related projects.
10:30-10:45	<b>Keynote presentation</b> by Prof. Kazuhiko Takeuchi, President, Institute for Global
(15 min)	Environmental Strategies (IGES) [Video presentation]
10:45-10:55	Introduction of Regional-CES project's scopes, key objectives, and expected
(10 min)	outcomes of the dialogue by Dr. Satoshi Kojima, Programme Director, Kansai Research
	Centre (KRC), IGES
10:55-11:10	Summary Report of Philippines national workshop by Dr. Maricel A. Tapia-Villamayor,
(15 min)	Assistant Professor, College of Forestry and Natural Resources, University of the
	Philippines Los Baños (UPLB) [Online]
11:10-11:30	Introduction of Regional CES related APN projects by Mr. Yukihiro Imanari,
(20 min)	Programme Advisor, APN Secretariat
11:30-11:40	Q&A
(10 min)	
11:40-11:50	Orientation of Break-out session by Ms. Mika Tachibana, Policy Researcher, Kansai
(10 min)	Research Centre (KRC), IGES
12:00-13:00	Lunch Break

13:00-15:05	Plenary/Break-out: Thailand Local Context Session	
Key activities: Introduction of ongoing local projects in Thailand by policymakers, practitioners from local		
governments, NGOs, etc. Discuss how those local projects are related to the CES concept, and		
identify the potential entry points in Thailand's context.		
13:00-13:15	"Community Level Resilience Development - Case Study of the Andaman Coastal	
	Communities, Thailand" by Mr. Maitree Jongkraijak, Manager, Chumchonthai	
	Foundation, Thailand	







13:15-13:30	"Multi-Hazard and Livelihood in the Lower Mekong Basin: Sakon Nakhon and
(15 min)	Nakhon Phanom" by Dr. Jessada Techamahasaranont, Kasetsart University
	Chalermphrakiat Sakon Nakhon Province Campus, Sakon Nakhon Province, Thailand
13:30-13:45	"Mapping Groundwater Resilience to Climate Change and Human Development: A
(15 min)	Case Study of Bangkok and its Vicinity, Thailand" by Prof. Sangam Shrestha,
	WaterEngineering and Management (WEM), Asian Institute of Technology (AIT), Thailand
13:45-13:55	Briefing of break-out discussion and moving to session by Ms. Mika Tachibana, Policy
(10 min)	Researcher, Kansai Research Centre (KRC), IGES
13:55-15:05	Break-out discussion (3 groups)
(70 min)	

15:05-15:20   Coffee Break
----------------------------

### 15:20-16:40 Plenary: Wrap-up Session for Regional-CES Initiatives in Thailand

Key activities: Discussing how those local projects are integrated with the CES concept, and to identify the potential entry points in Thailand context.

	potential entry points in manana context.
15:20-15:40	Report by each group (5 min/group)
(20 min)	
15:40-16:20	Panel discussion: Moderated by Prof. Sangam Shrestha, WEM, AIT, Thailand
(40 min)	Panelists:
	- Mr. Maitree Jongkraijak
	- Dr. Jessada Techamahasaranont
	- Ms. Yupawade Naktae
	- Dr. Sitthiphat Eua-Apiwatch
	Moderated discussion (40 min)
16:20-16:30	Q&A
(10 min)	
16:30-16:40	Wrap-up and message of thanks for Day 1 by Dr. Indrajit Pal, Associate Professor and
(10 min)	Chair, DPMM, AIT







[Day 2]

(AM: 10:00~13:00)

### 10:00-13:00 Plenary: National and Regional Dimension and Way Forward of CES Initiatives

Key activities: Introduction of National and Regional initiatives and possible integration with Regional-CES concept.

10:00-10:10	<b>Summary of 1st Day</b> by Dr. Satoshi Kojima, Programme Director, Kansai Research
(10 min)	Centre (KRC), IGES
10:10-10:30	"Ongoing projects on CES in Asian city regions and introduction to the Regional-
(20 min)	CES Consortium" by Dr. Bijon Kumar Mitra, Deputy Director for Integrated
	Sustainability Centre (ISC), IGES
10:30-10:45	"Presentation on Udon Thani Project" by Dr. Wijitbusaba Ann Marome, Head of Urban
(15 min)	Futures and Policy Research Unit, Faculty of Architecture and Planning, Thammasat
	University
10:45-11:00	"Overview of Bio-Circular-Green Economy Principle in Thailand" byDr. Nuwong
(15 min)	Chollacoop, Director of Low Carbon Energy Research Group, National
	Energy Technology Center (ENTEC), NSTDA.
11:00-11:15	"CES Approach in the Nagpur City Region (India)" by Prof. Sameer. M. Deshkar,
(15 min)	Department of Architecture and Urban Planning Coordinator, IRDR ICoE Resilient
	Communities & Settlements, Visvesvaraya National Institute of Technology, Nagpur,
	INDIA [Online]
11:15-11:30	Coffee Break
11:30-12:20	<b>Panel discussion:</b> Moderated by Dr. Satoshi Kojima, Programme Director, Kansai
(50 min)	Research Centre (KRC), IGES and Dr. Bijon Kumar Mitra, Deputy Director for Integrated
	Sustainability Centre (ISC), IGES
	Opening remarks by panellists (10 min each)
	- Dr. Andy Simarmata. University of Indonesia [Online]
	- Dr. Bhichit Rattakul, President, Thai Network for Disaster Resilience (TNDR), Thailand
	- Dr. Mushtaq Memon, UNEP, Thailand
	Moderated discussion (50 min)
12:20-12:30	Q&A
(10 min)	

12:30-13:00	Dianama	Clocin	g Session
			9 31233111111

Key activities: Sharing the workshop conclusion, closing remarks

12:30-12:40 (10 min)	Workshop Summary and Concluding Remarks: Dr. Satoshi Kojima, Programme Director, IGES-KRC
12:40- 12:45 (5 min)	Closing remark: Dr. Bhichit Rattakul, President, TNDR, Thailand
12:45-12:50 (5 min)	Closing remark: Mr. Ryuji Tomisaka, Director, APN Secretariat [Online]
12:50-13:00	Group Photo

13:00-14:00	Lunch