Ministry of Environment, Japan (MOEJ) & IGES Online Training Program for Creating Sustainable, Zero-carbon Societies through City-to-City Collaboration

Program (Final)

<Objective>

In developing countries, the number of local governments are increasingly formulating own climate change-related plans, however, many are struggling at the implementation stage due to lack of capacities of various enabling elements. Therefore, we will conduct this training to introduce examples of available technology, system and knowledge in Japanese municipalities and private companies as well as available supporting program and funding by the Ministry of the Environment Japan for creating sustainable, zero-carbon societies.

<Date>

Dec. 7 (Mon), 8 (Tue), 9 (Wed), and 10 (Thur), 2020 (100-minute session x 4 days)

Philippines/Balikpapan 14:00-15:40 = Sumatra/Java/Vietnam 13:00-14:40 = Bangladesh 12:00-13:40

Japan 15:00-16:40

<Organizers>

Ministry of Environment Japan (MOEJ)
Institute for Global Environmental Strategies (IGES)

<Means>

On-line (zoom) workshop style, only with invited participants (Not open to public event).

English- Japanese simultaneous interpretation available

<Participants>

Kitakyushu City

Mitsubishi Chemical Aqua Solutions Co., Ltd. / Ishikawa Engineering Co., Ltd. / Beetle Management

Hiroshima Prefecture

Aiken Aqua Technology K.K. / Hiroshima Bank, Ltd / Mitsubishi Electric Corporation / Pacific Consultants Co., Ltd.

• Fukuoka Prefecture

Nippon Koei Co. Ltd.

- Saitama City
- Metro City (Indonesia)
- Balikpapan City (Indonesia)
- West Java Province & APPLI (Indonesian Association of Environmental Pollution Control)
- Hanoi City (Vietnam)
- Baguio City (Philippines)
- Narayanganj City Corporation (Bangladesh)
- Asia Development Bank (ADB)
- Yokohama Water Co., Ltd./ JFE Engineering Corporation/ Rontai Co., Ltd. / Zenmov Inc.

December 7 th (Mon)		
Day 1		
Opening Session		
(P) 14:00-14:05 (I/V) 13:00-13:05 (B) 12:00-12:05 (5 min.)	Opening Remark Ministry of Environment Japan (MOEJ) International Cooperation and Sustainable Infrastructure Office Ms. Yuka Inoue	
(P) 14:05-14:10 (I/V) 13:05-13:10 (B) 12:05-12:10 (5 min.)	Objectives of this Training Program Institute for Global Environmental Strategies (IGES) Kitakyushu Urban Centre (KUC) Policy Researcher Ms. Junko Ota	
Introduction of Your Municipality		
(P) 14:10-14:30 (I/V) 13:10-13:30 (B) 12:10-12:30 (3 min. each)	Profile of Your City · Province · Prefecture & Low · Zero Carbon Vision (3 min. each) (1) Narayanganji City Corporation (Bangladesh) (2) Baguio City (Philippines) (3) Hanoi City (Vietnam) (4) Metro City (Indonesia) (5) West Java Province (Indonesia) (6) Balikpapan City (Indonesia)	
(P) 14:30-14:45 (I/V) 13:30-13:45 (B) 12:30-12:45 (3 min. each)	Profile of Your City · Province · Prefecture & Low · Zero Carbon Vision (3 min. each) (1) Kitakyushu City (2) Saitama City (3) Fukuoka Prefecture (4) Hiroshima Prefecture	
Lecture on Japan's Contribution & City-to-City Collaboration		
(P) 14:50-15:05 (I/V) 13:50-14:05 (B) 12:50-13:05 (15 min.)	International Trends and Japan's Contribution for Zero-Carbon Ministry of Environment Japan (MOEJ) International Cooperation and Sustainable Infrastructure Office Ms. Yuka Inoue	
(P) 15:05-15:25 (I/V) 14:05-14:25 (B) 13:05-13:25 (20 min.)	City-to-City Collaboration Program for Zero-Carbon Society Institute for Global Environmental Strategies (IGES) KUC Research Manager Ms. Junko Akagi	
(P) 15:25-15:40 (I/V) 14:25-14:40 (B) 13:25-13:40 (20 min.)	Q & A All participants Facilitator: IGES Ms. Ota	

Philippines (P) /Balikpapan 14:00-15:40 = Indonesia (Metro/Java)/ Vietnam (I/V) 13:00-14:40 = Bangladesh (B) 12:00-13:40 / Japan 15:00-16:40 (100 minutes/day)

December 8 th (Tue)				
Day 2				
•	pic) Water Sanitation Infrastructure with Low-Carbon Co-Benefit			
(P) 14:00-14:05 (I/V) 13:00-13:05 (B) 12:00-12:05 (5 min.)	Today's Topic Institute for Global Environmental Strategies (IGES) KUC Program Director Mr. Shiko Hayashi			
	Actual Case			
(P) 14:05-14:20 (I/V) 13:05-13:20 (B) 12:05-12:20 (10 min./5 min)	JCM Model Project Installation of High Efficiency Pump at WTP in Da Nang City Yokohama Water Co., Ltd. General Manager for Water Supply and Sewerage Department Mr. Ikuo Kamisawa Q&A (5 min)			
	Current Challenges and Possible Solutions			
(P) 14:20-14:30 (I/V) 13:20-13:30 (B) 12:20-12:30 (10 min.)	Challenges & Opportunities for Sustainable Water Supply in Metro City Metro City, Indonesia Regional Development Planning Agency (BAPPEDA) Environmental Analyst Mr. Fizul Surya Pribadi			
(P) 14:30-14:40 (I/V) 13:30-13:40 (B) 12:30-12:40 (10 min.)	Proposal of Low-carbon Society utilizing On-site Water Treatment & Supply System Mitsubishi Chemical Aqua Solutions Co., Ltd. Overseas Business Division Assistant Manager Ms. Emi Sahara			
(5 min.)	Comment Kitakyushu City			
(P) 14:45-14:55 (I/V) 13:45-13:55 (B) 12:45-12:55 (10 min.)	Role of the Indonesian Association for Environmental Pollution Control (APPLI) and collaboration with local government in Indonesia Indonesian Association of Environmental Pollution Control (APPLI) Secretary Mr. Erwin Setiawan			
(P) 14:55-16:05 (I/V) 13:55-14:05 (B) 12:55-13:05 (10 min.)	Wastewater Treatment and Energy Recovery Technology - EGSB Wastewater Treatment Technology Aiken Aqua Technology K.K., Aiken Kakoki K.K. President Mr. Yoshihiro Iwata			
(5 min.)	Comment Hiroshima Prefecture			
(P) 15:10-15:20 (I/V) 14:10-14:20 (B) 13:10-13:20 (10 min.)	Waste Water Problem in Baguio City, Philippines Baguio City City Environment and Parks Management Office Acting City Environment and Parks Management Officer Atty. Rhenan Diwas			
Reflection				
(P) 15:20-15:40 (I/V) 14:20-14:40 (B) 13:20-13:40 (20 min.)	Q & A All participants Facilitator: IGES Ms. Ota			

Philippines (P) /Balikpapan 14:00-15:40 = Indonesia (Metro/Java)/ **Vi**etnam (I/V) 13:00-14:40 = **B**angladesh (B) 12:00-13:40 / Japan 15:00-16:40 (100 minutes/day)

December 9 th (Wednesday)			
Day 3			
(Topic) Resource Circulation and Sustainable Energy			
(P) 14:00-14:05 (I/V) 13:00-13:05 (B) 12:00-12:05	Today's Topic Institute for Global Environmental Strategies (IGES) KUC Program Manager Mr. Kohei Hibino		
	Actual Cases		
(D) 44.0F 44.4F	JCM Model Project for LED Light Project in Davao City, the Philippines		
(P) 14:05-14:15 (I/V) 13:05-13:15 (B) 12:05-12:15 (10 min.)	(FY2019 City-to-City Collaboration Project) Kitakyushu City Environment Bureau, Kitakyushu Asias Center for Low Carbon Society Deputy Director Mr. Noriyuki Otani		
(P) 14:15-14:25	Energy Efficient Waste-to-Energy Facility in Maldives by ADB's Financing "Japan Fund for		
(I/V) 13:15-13:25	the Joint Credit Mechanism (JF-JCM)"		
(B) 12:15-12:25	Asia Development Bank (ADB)		
(10 min.)	Environment and Climate Change Specialist Mr. Shintaro Fujii		
(P) 14:25-14:35 (I/V) 13:25-13:35 (B) 12:25-12:35 (10 min.)	"Biomass Power Generation Project through the Conversion of Rice Husks Generated from Rice Mills into Compressed Solid Fuel" (FY2019 City-to-City Collaboration Project) Hiroshima Prefecture Commerce and Industry Bureau, Foreign Business Division Manager Mr. Kazuki Matsubara		
(10 min.)	Q&A		
	Current Challenges and Possible Solutions		
(P) 14:45-14:55 (I/V) 13:45-13:55 (B) 12:45-12:55 (10 min.)	Utilization of Methane Gas Generated from Organic Waste in Balikpapan City, Indonesia Balikpapan City Environment Division Ms. Elyzabeth Lumbantoruan		
(P) 14:55-15:05 (I/V) 13:55-14:05 (B) 12:55-13:05 (10 min.)	Methane Gas Mitigating Recycling Technology of Urban Waste & De-centralized Medical Waste Treatment Facility that Reduces CO2 Emissions from Transportation Beetle Management International Development Department Manager Ms. Shiho Narita		
(P) 15:05-15:15 (I/V) 14:05-14:15 (B) 13:05-13:15 (10 min.)	Challenges of Waste-to-Energy Plant Narayanganji City Corporation Urban Planner, Mr. Md. Moinul Hossains		
(P) 15:15-15:25	WTE: Clean Energy and Sustainable Waste Management		
(I/V) 14:15-14:25	JFE Engineering Corporation		
(B) 13:15-13:25	General Manager, Business Development Group Leader		
(10 min.)	Mr. Gen Takahashi		
Reflection (C) 45:25 45:40			
(P) 15:25-15:40	Q&A / Discussion		
(I/V) 14:25-14:40 (B) 13:25-13:40	All participants		
(B) 13:25-13:40 (15 min.)	Facilitator: IGES Ms. Ota		

Philippines (P) /Balikpapan 14:00-15:40 = Indonesia (Metro/Java)/ Vietnam (I/V) 13:00-14:40 = Bangladesh (B) 12:00-13:40 / Japan 15:00-16:40 (100 minutes/day)

December 10 th (Thursday)		
Day 4		
(Topic) Resilient and Low/Zero-Carbon Urban Planning		
(P) 14:00-14:05		
(I/V) 13:00-13:05	Today's Topic Institute for Global Environmental Strategies (IGES)	
(B) 12:00-12:05	Policy Researcher Ms. Junko Ota	
(2) ==:00 ==:00	Actual Cases	
(P) 14:05-14:15		
(I/V) 13:05-13:15	Smart Mobility from Japan to the World: Low-Carbon Transportation Innovation	
(B) 12:05-12:15	Zenmov Inc. CEO Mr. Sumio Tanaka	
(10 min.)	CLO IVII. Sullilo Tallaka	
Current Challenges and Possible Solutions		
(P) 14:15-14:25	Transportation in Baguio City, the Philippines	
(I/V) 13:15-13:25	Baguio City, Philippines	
(B) 12:15-12:25	Assistant City Planning and Development Coordinator	
(10 min.)	Ms. Antonette A. Anaban	
(P) 14:25-14:35	Urban Planning with Eco-Mobility	
(I/V) 13:25-13:35 (B) 12:25-12:35	Saitama City Smart Sustainable City Section, Department of Eutyristic City Bromotion	
(B) 12:25-12:35 (10 min.)	Smart Sustainable City Section, Department of Futuristic City Promotion Senior Staff Ms. Asuka Serizawa	
(P) 14:35-14:45	Green Initiatives in Hanoi City, Vietnam	
(I/V) 13:35-13:45	Hanoi City	
(B) 12:35-12:45	Head of Project Management & Communication of Hanoi Environmental Protection Agency	
(10 min.)	Ms. Le Thanh Thuy	
(P) 14:45-14:55	Fukuoka's Actions for Creating Low-Carbon Society	
(I/V) 13:45-13:55	Fukuoka Prefecture	
(B) 12:45-12:55	Environmental Affairs Department, Environmental Policies Division	
(10 min.)	Senior Technical Staff Mr. Hironao Miyachi	
(P) 14:55-15:05		
(I/V) 13:55-14:05	Creating Green Space and Carbon Sinks in the City Narayanganji City Corporation	
(B) 12:55-13:05	Urban Planner Mr. Md. Moinul Islam Hossains	
(10 min.)	Orban Flammer Wit. Wid. Wiolina Islam Hossains	
(P) 15:05-15:15	Environmental Improvement and Disaster Prevention by Greening Slopes	
(I/V) 14:05-14:15	Rontai Co., Ltd.	
(B) 13:05-13:15	Overseas Division	
(10 min.) (P) 15:15-15:25	Chief Manager Mr. Yuji Shinune Private Finance for Low/Zero Carbon Technology: Financing through Overseas Branch	
(I/V) 14:15-14:25	Hiroshima Bank, Ltd.	
(B) 13:15-13:25	International Business Department, International Business Division	
(10 min.)	Assistant Manager Mr. Hiroki Kajimoto	
	Reflection	
	Q & A (10 min.)	
(P) 15:25-15:40	All participants	
(I/V) 14:25-14:40	Facilitator: IGES Ms. Ota	
(B) 13:25-13:40	Closing Remark (5 min.)	
(10 min./5 min.)	Ministry of Environment Japan	
	International Cooperation and Sustainable Infrastructure Office	
	Ms. Yuka Inoue	