Results 1 - 10 of 10 (Sorted by date)
Peer-reviewed Article
In Environmental Management
Author:
Shalini
Dhyani
MRITTIKA
BASU
Rakesh
Kadaverugu
Shizuka
Hashimoto
Ram
Avtar
Priyanka
Mitra

Globally, shifting cultivation is known to be an important driver of tropical deforestation. However, we argue that it can be sustainably managed if the environmental boundary conditions, laid by the traditional customs and practices, are fully respected. We narrate an empirical study from the Zunheboto district of Nagaland, India, where we...

Presentation
スクール・オブ・サステイナビリティ第4回暮らしのどんなところで気候変動につながっているの?

FoEの若者向けセミナー「スクール・オブ・サステイナビリティ第4回暮らしのどんなところで気候変動につながっているの?」において、食生活と気候変動、特に食と森林減少を通じた気候変動についてわかりやすく解説した。

Book Chapter
In 気候変動から世界をまもる30の方法

この本は、子どもといっしょに気候変動を知る・学ぶ入門書として出版された。

「人類の土地利用が気候変動に与えた影響」では、科学が警告する地球環境の激変の1つとして、「土地利用・食料生産・気候変動の深い関係」、「熱帯林の減少による二酸化炭素排出量は日本の2倍」、「気候変動防止のための将来の土地利用」について、科学的データを元にやさしく解説した。

Peer-reviewed Article
In Sustainability

The recognition of the urgent need for more sustainable lifestyles dates from the late 20th century, originating in concerns about resource depletion and climate change. Research and policy measures have evolved since then, paying increasing attention to systemic change over individual behaviour. However, as individual behavioural change is...

Research Report
Author:
Nebojsa
Nakicenovic
Arnulf
Grubler
Julia
Leininger
Caroline
Zimm
Geoff
Clarke
Kristie
Ebi
Dirk
Messner
Johan
Rockstrom
Sander
van der Leeuw
Charlie
Wilson
Jeffrey
Sachs
Ana Paula
Aguiar
Alaa Al
Khourdajie
Doug
Arent
Tateo
Arimoto
Avit K.
Bhowmik
Benigna
Boza-Kiss
Anita
Breuer
Henrik
Carlsen
Franklin
Carrero-Martínez
Katerina
Ciampi Stancova
Ilan
Chabay
Chia-Wei
Chao
William E.
Colglazier
David
Collste
Luis
Comolli
Kuei-Tien
Chou
Paulo
Gadelha
Luiz Augusto
Galvao
Banning
Garret
Ariel
Hernandez
Michiko
Iizuka
Naoto
Kanehira
Elmar
Kriegler
JoAnne
Linnerooth-Bayer
Hermann
Lotze-Campen
Monika
Matusiak
Peter
Messerli
Jerry
Miller
Joel
Millward-Hopkins
Raya
Muttarak
Roy
Ngerng
Michael
Obersteiner
Yannick
Oswald
Kazuhito
Oyamada
Shonali
Pachauri
Romulo
Paes de Sousa
Alesandro
Rainoldi
Narasimha
Rao
Keywan
Riahi
Alexander
Roehrl
Yamina
Saheb
Joern
Schmidt
Guido
Schmidt-Traub
Rodrigo
Guerino Stabeli
Julia
Steinberger
Uno
Svedin
Izumi
Suzuki
Klaus
Tilmes
Farooq
Ullah
Detlef
van Vuuren
Martin
Visbeck
Christopher
Wingens
Hirotaka
Yamada

This report, which focuses on innovation, is the third by The World in 2050 (TWI2050) initiative that was established by the International Institute for Applied Systems Analysis (IIASA) and other partners to provide scientific foundations for the UN’s 2030 Agenda for Sustainable Development. In 2018, the first report by TWI2050 on Transformations...

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「森林環境2020」 特集・暮らしの中の熱帯

本稿で紹介するインドネシアの東カリマンタン州は1980年代に一部の県でアブラヤシ農園開発が始まった後、特に2000年代後半から、比較的最近になってアブラヤシ農園が急拡大しており、私の調査地を含めて、今でも天然二次林が伐採されてアブラヤシ農園が造成されている。アブラヤシ農園企業と地域住民の土地の権利を巡る争いも数多く起きており、地元の新聞で報道されることも多い。このようなアブラヤシ農園の拡大はどこまで続くのか、歯止めをかけることができるのか、それを東カリマンタン州の森林の状況、政策、制度、開発、地域住民の経済状況、土地の収用といった複数の点から考える。

本稿は『グリーンパワー』月刊2019年5月号に掲載された論考が『「森林環境2020」 特集・暮らしの中の熱帯』に再掲されたものである。

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Book Chapter
In Routledge Handbook of Food Waste
Author:
Marlyne
Sahakian
Megha Shenoy
Ashoka
Tammara
Sama
Abigail Marie
Favis
Czarina
Salama

This chapter considers food waste from the perspective of cities in Asia, presenting case studies from Cambodia, India, Indonesia, Japan, and the Philippines. Interdisciplinary perspectives are brought together, drawing from sociology, industrial ecology, urban planning and public affairs, towards highlighting current efforts to manage waste in...

Discussion Paper

Sustainable Lifestyles Policy and Practice: Challenges and Way Forward provides an overview of the current (2019) situation for sustainable lifestyles globally.  It includes 32 case studies from around the world, showing on-going efforts to support the transition to sustainable ways of living.

The key messages of the publication are:

  • There...
Submission to Policy Process

This Composting Guideline was prepared by the researchers from the National Institute for Environmental Studies (NIES) and the Institute for Global Environmental Strategies (IGES) focusing on the introduction of composting projects based on source separation of organic waste and aerobic fermentation at plants for Municipal Solid Waste (MSW)...

Commentary (Op. Ed)
グリーン・パワー

パーム油は、西アフリカ原産のアブラヤシの実を搾った油脂から作られる。日本で消費される植物油のうち菜種油についで2番目に多く消費され、国民一人当たり年に4~5リットル消費している(WWF 2015)。食用油、マーガリン・ショートニング、スナック菓子、化粧品、洗剤など幅広い用途に使用されている。また、ここ数年ではアブラヤシの種子からパーム核油を取り出した後の残ざん渣さであるパーム核殻が輸入され、国内のバイオマス発電で使用されるようになっている(滝沢 2015等)。よって、パーム油はその生産過程で生じる副産物も含めて、私たちにとって非常に身近な存在といえる。しかし、日本ではパーム油を使用する商品の原材料名には「植物油脂」と記載されるので、普段パーム油を消費しているという実感をもつのが難しく...